Feedback – ett effektivt verktyg för grupputveckling
Precis som vi behöver frukost för att ge oss en energiboost att komma igång varje dag, behöver vi feedback som hjälper oss att prestera på bästa sätt tillsammans i teamet.
Feedbackövningar för grupputveckling
Alla går vi runt med våra egna glasögon på. Vi tittar på världen med nyfikenhet de dagar vi är fyllda av energi och tillförsikt. Andra gånger är vi mer stängda och iakttagande. Det här är förutsättningar för hur vi lyckas jobba tillsammans i ett team, att vi är medveten om hur de runtomkring oss mår för dagen.
Ett av de mest effektiva verktygen för att utveckla relationer, då det används på ett bra sätt, är feedback. Effektiv feedback är som att erbjuda att hålla upp en spegel för en annan person och beskriva hur jag uppfattar dennes beteenden. Feedback är dock inte att hävda min rätt att tala om hur den andra personen är eller ännu starkare, att döma henne.
Att använda feedback som ett instrument för grupputeckling handlar inte i första hand om att ändra på sig själv eller andra i teamet utan det handlar om att lära känna varandra bättre. Det är ett sätt att låta teammedlemmar bli medvetna om hur varandras beteenden och sätt att kommunicera påverkar deras relationer.
Grupputveckling med hjälp av feedbackövningar
Genom att skapa trygghet i en grupp där alla får känna sig inkluderad och sedd, ges också förutsättningar för att få tillgång till alla medlemmars fulla kapacitet. Att våga dela med sig av sina tankar och idéer som kan vara helt logiska eller galet nytänkande och utmanande kan vara den avgörande pusselbiten som behövs för att hitta den rätta lösningen för teamet!
Det finns så oändligt många varianter på feedbackmetoder som kan användas. Olika sätt att framföra sin betraktelse av en kollega kräver olika stor tillit för att landa bra.
Här följer exempel på feedback på tre olika nivåer som kan användas i en grupp. Det visar att ökad tillitsgrad leder till att djupare mening kan delas mellan kollegor.
Att få feedback på något du gjort eller hur du uppfattas, gör att du känner dig värdefull och sedd. Precis tvärtom är det med utebliven feedback, det skapar ofta en känsla av osäkerhet, frågan om min leverans och prestation duger för teamet.
Det krävs mod att bli ett bra, välfungerande team. Våga prova att ge och ta feedback så öppnar ni för möjligheten att komma åt allas fulla potential.
Feedback är en gåva!